Rekenspel

Kinderen leren graag door middel van spel. Een spel werkt motiverend en is uitermate geschikt voor het herhalen van basisstof.

Voor het versterken van het getalbegrip in het getallengebied tot 100 heb ik een spel bedacht: 6 op een rij. Met dit spel oefenen kinderen welk getal meer/minder is en ordenen ze willekeurige getallen van 1 tot en met 99 van klein naar groot. Daarnaast wordt een beroep gedaan op strategisch denken doordat er steeds een keuze is tussen een nieuw getal trekken of een actiekaart trekken. Wanneer je een actiekaart trekt, pakt dat soms gunstig uit voor je zelf of kun je de tegenstander hinderen. Soms raak je daardoor echter juist een kaart kwijt die net gunstig lag. Dit onverwachte element houdt het spel interessant.

Het spel is geschikt voor twee tot vier spelers, ongeveer vanaf groep 4. Je vindt het spel hier.

Ik heb het spel bedacht op basis van het spel Game of Trains. Daarin gaat het om de getallen 1 tot en met 84. Toen ik dat met een leerling wilde spelen liepen we tegen een aantal problemen aan. De vormgeving van Game of Trains is zo mooi dat het kind veel moeite had met het wegleggen van bepaalde kaarten. Daarnaast is bij Game of Trains elke kaart zowel een actiekaart als een getalkaart. Dat houdt het spel compact, maar maakt het ook complex. Wanneer heeft een kaart welke betekenis?

Door te werken met een heel eenvoudige vormgeving en actiekaarten toe te voegen aan het spel is het geschikter voor gebruik binnen het onderwijs.